FSP yani Fachsprachprüfung Almanya’da doktorluk yapmak isteyen yabancı doktorların girmesi gereken bir tıbbi dil sınavıdır. Eyaletten eyalete değişmekle birlikte genellikle Eyalet Tabip Odaları sınav organizasyonundan sorumludur. Bazı eyaletlerde ise TELC FSP de yeterli olarak kabul edilmektedir.
Ayrıca bazı alman lisesinden (Abitur) mezun olmak gibi bazı özel şartlarda bu sınavdan muaf olunabilmektedir.
FSP’ye başvurmak için neler gereklidir?
Aslında bir çok eyalette ayrı bir FSP başvurusu yoktur. FSP randevusu Almanya’da doktorluk için yapmış olduğunuz denklik başvuru sürecinde verilir. Yani FSP’ye başvurabilmek için o eyalette denkliğe başvurmuş olmanız gereklidir. Bu süreç, Almanya’da doktorların çalışma şartlarıyla da yakından ilintilidir. Başvuru için gerekli evrakları buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.
Telc FSP sınavına girmek için ise diğer dil sınavları gibi Telc Merkezlerini takip edebilir ve sınav randevusu oluşturabilirsiniz. Fakat unutmayınız ki, bu sınav her eyalette kabul edilmemektedir. Tabiki bu tarz bir sertifika iş görüşmesi ayarlamanızı kolaylaştıracaktır ancak iş kabulünü iş görüşmenizdeki almancanız sayesinde alabileceğinizi de unutmamak gerekir.
FSP’ye istediğim kadar girebilir miyim?
Evet. FSP için herhangi bir sınırlama yoktur. Ama bekleme süreleri ve sınav ücretleri göz önünde bulundurulduğunda hazır olduğunuzda girip ilkinde geçmeye çalışmanız en iyisi olacaktır.
FSP hangi aşamalardan oluşur?
FSP temel olarak 3 ana bölümden oluşur. Bunlar sırasıyla Anamnez alma, Dokümantasyon, Hasta sunma bölümleridir. Bu ana bölümlere ek olarak bazı eyaletlerde tıbbi terminoloji veya telefon görüşmesi gibi ekstra bölümler olabilmektedir. Bu bölümlerle ilgili detayları aşağıda bulabilirsiniz.
FSP Bölüm 1: Anamnez Alma
Bu bölümde hasta rolü yapan bir jüri üyesinden anamnez almanız istenir. Anamnez, hastanın adı soyadı kilosu boyu doğum tarihi gibi bilgilerle başlar ve en son muhtemelen tanınız ile yapılması gereken işlemleri ( BT, Ultrason..) hastaya anlaşılır bir şekilde anlatmanız ile biter.
20 dakika süreniz vardır. Size istediğiniz şekilde not alabileceğiniz boş bir kağıt verilir.
FSP Bölüm 2: Dokümantasyon
Bu bölümde, almış olduğunuz anamnezi size verilen ayrı bir kağıda yazmanız istenir. Boy, kilo, doğum tarihi, aktif şikayetleri, hastalıkları, kullandığı ilaçlar, ameliyatları, aile öyküsü, mesleği, muhtemel tanınız ve kısaca önerileriniz yazılı olmalıdır. Bu bölümde, mümkün olan her yerde tıbbi terim kullanmanız beklenir.
20 dakika süreniz vardır.
FSP Bölüm 3: Hasta Sunumu
Bu bölümde, hastanızı uzman doktor rolü yapan jüriye sunmanız beklenir. Hastayı sunarken, jüri o konuyla ilgili başka sorular sorabilir veya başka konularda sizinle tıbbi olarak konuşmak isteyebilir.
Bir meslektaşınızla konuşurken tıbbi terim kullanmada veya genel iletişimde bir sorun yaşayıp yaşamadığınız değerlendirilir.
20 dakika sürer.
Örnek Ekstra FSP Bölümü: Tıbbi Terim Çevirisi
Bu bölümde size 6 tane Günlük Almancadan ve 6 tane Tıbbi Terimlerden kelime verilir ve bunları karşılıklı çevirmeniz beklenir. Tıbbi terimlere hakim olup olmadığınızın ölçüldüğü bu bölüm bence sınav sonucunuza etkisi en az olan bölümdür.
10 dakika süreniz vardır.
Genel Sınav Akışı
Sınav kimlik bilgilerinizi ibraz ettikten sonra jüriden birisinin sizi sınav alanına alması ile başlar. İlk andan itibaren juri sizi sınamaya başlayacaktır. Tanışma anındaki konuşmanız, öz güvenli duruşunuz ve kendinizi sunuşunuz çok önemlidir.
Sınav alanında 3 jüri bulunur. Birisi sınavı yönetip almancanızı tartar, birisi ilk bölümde hasta rolünü oynar sonuncusu ise son bölümde uzman hekim rolünü oynar.
Anamnez aldıktan sonra bunu dokümente edeceğiniz ayrı bir odaya geçersiniz ve son bölüm için ana odaya geri dönersiniz. Sizden dokümantasyon kağıdını aldıktan sonra geri içeri dönmeden hasta sunma kısımını kafanızdan geçirmek için bir miktar zamanınız olabilir. Bu zamanı verimli kullanmak akıllıca olacaktır.
Serinin bir sonraki yazısında bölüm bölüm FSP önerilerimden bahsedeceğim. Okuduğunuz için teşekkür ederim. Şimdiden herkese başarılar
* Burada açıklanan bilgiler için -FSP’nin en zor olduğu söylenen- Niedersachsen eyaleti örnek alınmıştır.