Aşağıda Almanya’nın Nordrhein-Westfalen eyaletinde hekimlik yapmak için gerekli evraklar listesini ve yararlı linkleri bulabilirsiniz.
Lütfen gideceğiniz tarih ile yazının güncellenme tarihini karşılaştırın ve olası değişikliklere hazırlıklı olun. (Son güncelleme tarihi: 01.11.2022)
Yararlı Linkler
- Nordrhein-Westfalen gerekli evraklar listesi : Merkblatt
- Nordrhein-Westfalen için yetkili kurum : Bezirksregierung
- Başvuru için indirilmesi gereken ek evraklar : Bezirksregierung
- Nordrhein-Westfalen tabipler odası : Ärztekammer Nordrhein
Lütfen yazıya devam etmeden önce yukarıda verdiğim ‘Merkblatt’ linkindeki gerekli evrak listesini açınız.
Gerekli Evraklar
Bu bölümde yukarıda paylaştığım ‘Merkblatt’ evrağının önemli yerlerinin Türkçe çevirisini bulacaksınız. Lütfen başvuru yapacağınız tarih ile benim paylaştığım evrakların uyumluluğunu kontrol ediniz.
Listenin ilk sayfasındaki en üstteki nokta önemli olduğu için paylaşacağım ve evraklara geçeceğim. İlk noktada Almanya’da Doktorluk için evraklarınızın önce bilir kişi tarafından inceleneceği sonra eksik çıkarsa Kenntnisprüfung sınavına gireceğiniz ancak dilerseniz bilir kişi hakkınızdan feragat edip direk Kenntnisprüfung sınavına girebileceğiniz yazıyor. Geçenlerde sosyal medyada artık almanyada bilir kişi zorunlu olacak diye bir bilgi paylaşıldı, o sebeple ben de bu maddeye önem vermek istedim. Kasım 2022 itibari ile durum böyle.
- Approbation başvuru formu ( ‘Anlage 1’ olarak Merkblatt’da bulabilirsiniz)
- Her hangi bir suça karışmadığınıza dair beyanınız (‘Anlage 2’ olarak Merkblatt’da bulabilirsiniz)
- Daha önce Approbation’a başvurmadığınıza dair beyanınız (‘Anlage 2’ olarak Merkblatt’da bulabilirsiniz)
- Almanya’da tıp eğitimine başlamadığınıza dair beyanınız (‘Anlage 2’ olarak Merkblatt’da bulabilirsiniz)
- Özgeçmiş, imzalanmış ve bugüne kadarki tüm eğitim ve mesleki tecrübeleri içermek zorunda
- Kimlik (örneğin kimlik veya pasaport fotokopisi) ve hali hazırda varsa Mavi Kart fotokopisi (Uluslararası evraklarda bence Pasaport tercih edilmeli)
- Doğum Belgesi, Formül A şeklinde nüfus müdürlüğünden alabilirsiniz
- Varsa isim değişikliğine dair kanıt, Formül B şeklinde nüfus müdürlüğünden alabilirsiniz
- Hekimlik mesleğinin NRW eyaletinde yapılacağına dair kanıt
Örneğin: Gelecekteki iş verenden alınacak yazılı ‘Einstellungszusage (işe kabul belgesi)’ veya NRW eyaletinde ikamet ettiğinize dair ‘Meldebestätigung’ (Burada kanıt meselesinin ucunu açık bırakmışlar, örneğin geçenlerde bir arkadaşımızın evraklarını hospitation sözleşmesi ile kabul ettiler. Yani geçerli kanıtınızın olduğunu düşünüyorsanız şansınızı deneyebilirsiniz.) - Almanya’da 6 aydan uzun süredir ikamet ediliyorsa; Amtliches Führungszeugnis nach Belegart ”O”. Bu evrak 3 aydan eski olmamalı ve başvuruda bulunurken, “Dezernat 24 – Approbationen – DS” için gerektiğini belirtip ”Domplatz 1 – 3, 48143 Münster” adresine göndertmelisiniz. ( Yaşadığınız yerin belediyesinden veya online sitesinden talep ediyorsunuz. 10 küsür euro ödemesini yapıp gideceği adresi söylüyorsunuz o kadar)
- Doktor Raporu, (‘Anlage 3’ olarak Merkblatt’da bulabilirsiniz, Almanya’da bir doktora imzalatmanız yararınıza olur. Evrak 3 aydan eski olmamalı, ancak yaten BE falan vermeden önce genelde tekrar istiyorlar.)
- Son 5 yıldır yaşadığınız her ülkeden Sabıka Kaydı, (3 aydan eski olmamalı)
- Certificate of Good Standing ( Türkiye’den sağlık bakanlığından veya tabipler odasından alınacak)
- Hekimlik Yapabilir Belgesi (Sağlık bakanlığından alabilirsiniz)
- Yeterli seviyede Almanca bildiğinize dair kanıt, B2-Sertifikası, bu olmadan Fachsprachprüfung’a başvuramazsınız
- Tıp Fakültesi bitirdiğinize dair kanıt
a) Diploma
b) Detaylı Transkript, Ders saatlerini de içeren
c) Transkript, notları içeren
d) İntörnlük ile ilgili kanıt, belge - Eğer var ise; Eğitimizin Avrupa Birliği ülkelerinden alınmış denkliği
- Eğer Bilir Kişi ile denklik alıcaksa aşağıdaki belgeler;
a) Ders İçeriği
b) İntörnlük Programı
c) Hizmet Dökümü
d) Varsa Uzmanlık ve Eğitim sertifikaları
e) Oluşabilecek masrafları üstleneceğinize dair beyanname (‘Anlage 4’)
Hinweise:
- 7, 11, 12, 13, 14, 16, 17 und 18 b, c + d Numaralı evraklar Almanya tarafından yetkilendirilmiş bir yeminli tercüman tarafından tercüme edilmeli. İstisnai olarak 18 a evrağı İngilizce gönderilebilir.
- 6, 7, 8, 9, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 und 18 a, b, c + d Numaralı evraklar alman makamlarınca yapılmış ‘Beglaubigter Kopie’ formatında olmalı
- Gönderilen evraklar geri verilmez
- Gerektiğinde ekstra evraklar talep edilebilir
- Yurtdışından alınan tüm evraklar Apostillenmeli
- Evraklınızı aşağıdaki adrese Posta yoluyla göndermeniz tavsiye edilmiş
Adres;
Bezirksregierung Münster
Dezernat 24 – Approbationen
Domplatz 1-34
8143 Münster
Son Notlar
- NRW Eyaleti benim gördüğüm en detaylı evrak listesine sahip. Dolayısıyla eyalet seçimi yapmamış arkadaşlar bu listeye göre evrak toplarsa sıkıntı yaşamazlar.
- Münster KP sınavının zorluğu ile ünlü bir yer ancak NRW yinede bir çok hekimin gelmek istediği bir yer ve son zamanlarda çok güzel bilir kişi sonuçları duyuyoruz.
- Evraklarınızı özenle ve eksiksiz hazırlamaya gayret edin lakin bunu yaparken evraklarınızı geç göndermekten de kaçının. Nitekim siz ne kadar özenle hazırlarsanız hazırlayın ufak bir eksik çıkma ihtimali çok yüksek.
- Türkiye’den gelirken yanınızda bolca yedek evrak, formül A ve B gibi yurtdışında gerekli olabilecek evrakları almanızda fayda var ve ayrıca bir yakınınıza vekaletname vermeniz işinize yarayabilir. Böylece bir evrak gerektiğinde git gel yapmanıza gerek kalmayabilir.
- 3 Aydan eski olmaması gereken evrakları, evrak hazırlamaya başlar başlamaz almanın pek mantığı yok. Bir çok arkadaşımızın tekrar alıp vermesi gerekti.
- Kendi sürecimi anlattığım videomu aşağıda bulabilirsiniz
Diğer içeriklerime ve paylaşımlarıma ulaşmak için sosyal medya hesaplarımı bu sitenin en tepesindeki simgelere tıklayarak takibe alabilirsiniz. Ayrıca Danışmanlık seansı veya Premium Danışmanlık hizmetlerimden yararlanıp sürecinizi daha hızlı ve rahat tamamlayabilirsiniz. Başarılar diliyorum.
Umarım yararlı olmuştur. Almanya’da görüşmek üzere, ilk kahveler her zaman benden 🙂