Ana Hatlarıyla Almanya’da Tıp Denkliği ve Temel Kavramlar
Herkese merhabalar arkadaşlar! Bu yazımda sizlerle Almanya’da hekim olarak çalışmak için gerekli olan Tıp Fakültesi Denkliği‘ni almak için yapılması gerekenlerden bahsedeceğim. Yine en aşağıya konu ile ilgili geçen sene çektiğim kısa ve öz videoyu ekliyorum, dileyenler ona da göz atabilir.
Lütfen unutmayın! Almanya’da 16 farklı eyalet mevcut ve her eyaletin kendi yetkili kurumları ve dolayısıyla kendine has işleyişleri var. Bu yazım daha çok ünlü Almanya’da Doktorluk konusuna giriş mahiyetinde olacak ve daha sonrasında bu çerçevede detaylı yazılarım gelecek. Keyifli okumalar
Temel Kavramlar
Sanırım en güzeli yazıya geçmeden temel kavramları kısaca açıklamak. Böylece yazıyı okurken bu acayip kelime ya da kısaltma da neyin nesi demezsiniz.
Approbation: Almanya’da hekimlik yapabilir belgesi, halk arasındaki adı ile “denklik”, yolun sonu, yüce evrak, kutsal belge
Berufserlaubnis: Kısaca ‘BE’. Mesleki çalışma izni, genelde max 2 yıl olmak üzere geçici süre ile verilir. Adaylar bu süre zarfında çalışıp para kazanabilir ancak uzmanlık eğitimi yapamaz ve yalnız başlarına nöbet tutamazlar. Farklı ek kısıtlamalarda olabilir.
Gutachter: Bilirkişi
Gutachten: Evrakların bilir kişi tarafından Approbation için incelenmesi işlemi
Kenntnisprüfung: Approbationunu bilir kişi yolu ile alamayan/almak istemeyen kişilerin girmesi gereken sınav
FSP (Fachsprachprüfung): Tıbbi Almanca sınavı, herkesin vermesi gereken dil sınavı. Bazı eyaletlerde alternatifleri mevcut. PKT, TELC B2-C1 Medizin FSP gibi
B2-Zertifikat: Goethe/TELC veya eyaletin izin verdiği bir başka kurumdan alınacak temel dil sertifikası
Apostil: Türkiye’den alınan evraklardaki imzaların orijinalliğini ispatlayan uluslararası ek, valilik veya kaymakamlıktan yaptırılır.
Beglaubigte Kopie: Almanya’da noter onaylı fotokopi. Belediyeler veya noterler yapar.
Bezirksregierung: Birçok eyalette yetkili kurumların adı, bazı eyaletlerde özel isimler mevcut. Ör. Niedersachsen eyaletinde adı NiZzA
Ärztekammer: Tabipler odası.
Bunlar haricinde her eyaletin kendine has bir evrak listesi mevcut. Bunları da kısaca;
– Başvuru formu, sağlık raporu, sabıka beyanı gibi siteden yazdırılıp doldurulacaklar
– Sabıka kaydı, Good Standing Certificate, Diploma gibi Türkiye’den alınacaklar
– Belegart ‘O’ gibi Almanya’dan alınacaklar olarak sıralayabiliriz.
Bu evrakları başvuracağınız eyaletin sitesindeki listeleri indirerek hazırlamanız gerekiyor. Tabiki sizlerle eyalet eyalet gerekli evrakları türkçeye çevirilmiş şekilde de paylaşacağım.
Ana Hatlarıyla Almanya’da Tıp Denkliği
Temel kavramları ve evrakları da kısaca paylaştığımıza göre sizlere birkaç alternatif yoldan bahsetmek istiyorum.
Normalde sürecin işleyişi gayet basit: Almanca öğreniyorsunuz, gerekli evrakları topluyorsunuz, denkliğe başvuruyorsunuz, sonrasında size ne denirse onu uyguluyorsunuz. Ancak tabii ki -bu süreci nereden yöneteceksiniz, maddi durumunuz nelere el veriyor, hangi eyaletten başvuracaksınız, Türkiye’den bir an önce istifa edip mi geleceksiniz yoksa son ana kadar bekleyip mi- gibi farklar nedeniyle her meslektaşımızın macerası ve süreci kendine has oluyor.
Gelin sizle en sık karşımıza çıkan iki senaryoyu paylaşayım.
Senaryo 1: Bir an önce Almanya’ya gitmek istiyorum
Bu yol genelde dil eğitimi evresinde bir kurs ayarlanıp o kurs aracılığıyla Almanya’ya gelip yerleşme şeklinde başlar. Kişi, gemileri yakana kadar temel seviyede Almanca çalışır. Belki B1 sertifikası alır ve ardından gemileri yakar ve bir dil kursu ayarlayıp maceraya atılır. Dil kursunda iken hospitation, iş, eş gibi Almanya’da kalıcı olmasını sağlayacak yollar arar, çok ciddi para harcar ve bir miktar da saç kaybeder ancak dili Almanya’da öğrendiği için de sınavlar ve iş görüşmeleri için ciddi bir avantaj elde etmiş olur. Bu yolu genelde yeni mezun genç bekar maceraperest arkadaşlar veya “Eee yeter be!” diyen kıdemli hocalarımız denemektedir.
Senaryo 2: Ben her şeyi garantileyip eşimi ikna etmeden Almanya’ya gidemem
Bu yolda ise adaylar Türkiye’de iken halledilebilecek her şeyi Türkiye’de hallederek, genelde iş bulduktan sonra Almanya’ya göçerler. Kişi, istifa etmediği ve Almanya’da yaşamadığı için çok ciddi bir maddi tasarruf etmiş olur. Ancak aynı zamanda dili olması gerektiği gibi geliştirememe, süreci yeterince kontrol edememe ve çok uzatıp vazgeçme riskleri ile karşılaşabilir. Bu noktada tasarruf ettiği paranın bir kısmını danışmanlık şirketi ile anlaşmak için kullanan adaylar sıkça görülmektedir. Bu yolu genelde belli bir düzeni olan, çocuklarının geleceği için veya sakin bir hayat için yurtdışına taşınma planı yapan kıdemli hocalarımız veya elinde maalesef hiç imkân olmayan yeni mezun hekim arkadaşlarımız denemektedir.
Son olarak birkaç önemli küçük detaydan bahsetmek istiyorum;
1) Evraklarınızı Almanya’da bulunan ve sisteme kayıtlı bir yeminli tercümana çevirtin ki başınız ağrımasın.
2) Gerekmedikçe orijinal evrak göndermeyin. Ben şimdiye kadar ille de orijinal evrak göndereceksin diyen bir görevli ile karşılaşmadım. Ama orijinal evrak kabul etmeyenle karşılaştım.
3) Göndereceğiniz her türlü evrağı Almanya’da beglaubigte kopie yaptırın ve onu gönderin.
4) Sosyal medya gruplarında yazılan çizilenleri (benim yazdıklarım dahil) sorgulamadan kabul etmeyin. Herkesin macerası farklı. Bu kesin böyle diyen kişilere pek kulak asmayın. Benim bu zamana kadar kesin dedikleri şeylerin istisnasını görmediğim olmadı.
5) Eğer Almanya’ya gelmeye kesin kararlıysanız enerjinizin yüzde seksenini Almanca öğrenmeye ayırın.
6) Bu süreçte tek bir doğru yol, tek bir geçerli kural vs. yoktur. Her türlü ihtimale hazırlıklı olmak gerek.
7) Almanya’ya göçmeden önce evraklarınızı olası alternatif eyaletlere göre kontrol edin ve bir yakınınıza olası evrak işlemleri için vekalet bırakın. Bu sayede ufak bir evrak için 3000 km yol gidip gelmenize gerek kalmaz.
8) Verebileceğim belki de en elzem tavsiye; Sabırlı Olun. Sabırlı olamıyorsanız Almanya size yavaş yavaş sabırlı olmayı öğretir ama çok saç baş yolarsınız. ”Burası farklı bir ülke ve burada sistem böyle” demeyi ne kadar erken öğrenirseniz saçlarınız o kadar uzun sizinle kalır.
Umarım bu paylaştıklarım faydalı olmuştur. Bir sonraki yazıda veya videoda görüşürüz.