Schleswig-Holstein Gerekli Evraklar

Yazıyı Paylaşın:
Dağınık bulutların olduğu mavi gökyüzünün altında küçük bir evin arkasında, Schleswig-Holstein'da yüksek bir kulesi olan geleneksel bir kilise.

Aşağıda Almanya’nın Schleswig-Holstein eyaletinde hekimlik yapmak için gerekli evraklar listesini ve yararlı linkleri bulabilirsiniz. 

Lütfen gideceğiniz tarih ile yazının güncellenme tarihini karşılaştırın ve olası değişikliklere hazırlıklı olun. (Son güncelleme Haziran 2023)

Yararlı Linkler

Lütfen yazıya devam etmeden önce yukarıda verdiğim ‘Merkblatt’ linkindeki Checklist’i indiriniz ve ‘SH Service’ linkini yeni sekmede açınız.

Gerekli Evraklar

Bu bölümde yukarıda paylaştığım ‘Merkblatt’ evrağının önemli yerlerinin Türkçe çevirisini bulacaksınız. Lütfen başvuru yapacağınız tarih ile benim paylaştığım evrakların uyumluluğunu kontrol ediniz.

Approbation başvuru formu ( ‘SH Service’ linkinden indirilecek)

  1. Özgeçmiş, imzalanmış ve tarih atılmış
  2. a) Doğum Belgesi (Nüfus müdürlüğünden Formül a)
    b) Evli iseniz evli olduğunuza dair belge (Nüfus müdürlüğünden Formül b veya evlilik cüzdanı, ama formül b daha resmi sanırım.
  3. a) Nüfus Cüzdanı
    b) İltica ettiyseniz iltica kimliği
    c) Oturum izinli Pasaport
    d) Vatandaşlık Belgesi
    e) Alman eşinizin vatandaşlık belgesi veya pasaportu
    f) İkamet belgesi
    g) Eşinizin ikamet belgesi

    (Burada anladığım kadarıyla bunlardan biri ile kimlik ve oturum bilgilerinizi almak istiyorlar. Tabiki hepsine sahip olmanız mümkün değil. Olanları göndermek de fayda var. Örneğin Pasaport ve varsa SH’da ikamet adresi gönderilebilir)
  4. a) ‘Belegart O’ dediğimiz Almanya’dan alınacak olan sabıka kaydı, 3 aydan eski olmamalı ( Yaşadığınız yerin belediyesinden veya online sitesinden talep ediyorsunuz. 10 küsür euro ödemesini yapıp gideceği adresi söylüyorsunuz o kadar)
    b) Türkiye’den Sabıka kaydı
  5. Sabıkanızın temiz olduğuna dair beyanname ( ‘SH Service’ linkinden indirilecek, kendimiz doldurup imzalayacağız )
  6. Hekimlik yapabileceğinize dair 3 aydan eski olmayan Sağlık Raporu (‘SH Service’ linkinde bulamadım ama diğer eyalet sitelerinden de alabilirsiniz hazır formu)
  7. Tıp Fakültesi bitirdiğinizi kanıtlar nitelikte belgeler;
    a) Diploma
    b) Tarnskript
    c) Cirriculum (Ders İçeriği)
    d) İntörnlük belgesi
    d) Hekimlik yapabileceğinize dair onay
     (Sağlık bakanlığından veya tabipler odasından talep edebilirsiniz) (Tababet ve Şuabatı Sanatlarının… diye başlayan evrak olması lazım, almanya için falan diyince hemen bunu ve iyi hal belgesini anlarlar)
    e) İyi hal belgesi (Certificate of Good Standing)
    f) Önceki mesleki tecrübelerle ilgili kanıtlar
  8. Var ise! Stellenzusage, Schleswig-Holstein’da planlanan çalışma hakkında bir işe alım ajansından somut başvuru mektubu veya işe alınacağınıza dair teyit (Bu maddenin ucu çok açık kalmış bence. Bu maddeye dayanarak ‘Stellenzusage’ olmadan da başvurulabileceğini anlıyorum ben. Ama yine de süreç içerisinde kanıt talep edilebilir. Ama orada iş aradığınıza dair başvuru mektupları falan varsa eklemek de fayda var bence)
  9. Almanca bildiğinize dair kanıt, B2 ve tıbbi almanca C1 (Yine burada da ciddi bir kriter verilmemiş ama Telc ve Goethe her zaman daha kesindir)
  10. Var ise SH harici bir yerden almış olduğunuz Berufserlaubnis

Lütfen Dikkat Edin:

Orijinal belgeler sunulmalıdır. Belgeler ayrıca resmi veya noter tasdikli olarak sunulabilir. Yabancı belgelere her zaman tam bir tercümesi eşlik etmelidir. Tercümeler, orijinal belgelere veya bunların resmi olarak onaylı kopyalarına dayanmalıdır ve kamu tarafından atanan bir tercüman tarafından üretilmiş olmalıdır. Bildirimler ve tercümeler yurtdışında yapılmışsa, yurtdışındaki Alman diplomatik temsilciliğinden bir onay (yasallaştırma) gereklidir. Doktor veya muayenehane damgası olmayan tıbbi sertifikalar (madde 6) iade edilir. Hekimlik muayenehanesi ve iznin verilmesi için idari bir ücret alınır. Ayrıca IQ-Netzwerk Schleswig-Holstein, http://www.iq-netzwerk-sh.de adresinden tanıma prosedürünün tüm yönleri hakkında daha fazla tavsiye ve destek alabilirsiniz. ( Yani özetle; göndereceğiniz evraklar orijinal veya beglaubtigte Kopie olmalı, Almanya dışından alınan evraklar Apostillenmeli, Evrakların almancası isteniyor, başvuru ücrete tabiidir. İQ-Netzwerk almanyanın bir çok yerinde başvurular için danışmanlık veren bir kurum, dilerseniz yazın ama ben yazdım zamanında bu okuduğunuz yazıdan daha fazlasını söyleyemiyorlar  )

Son Notlar

  • Burası benim başvurduğum eyalet olmadığı için bu eyaletten başvuran arkadaşlarla iletişime geçip süreç ile ilgili tecrübelerini alabilirsiniz.
  • SH ile ilgili genelde güzel haberler alıyorduk. Hızlı ve pozitif sonuçlanan Approbation hikayeleri gibi. Ancak bu siz yazıyı okuduğunuz dönemde de böyle mi olur bilemeyeceğim.
  • Evraklarınızı özenle ve eksiksiz hazırlamaya gayret edin lakin bunu yaparken evraklarınızı geç göndermekten de kaçının. Nitekim siz ne kadar özenle hazırlarsanız hazırlayın ufak bir eksik çıkma ihtimali çok yüksek.
  • Türkiye’den gelirken yanınızda bolca yedek evrak, formül A ve B gibi yurtdışında gerekli olabilecek evrakları almanızda fayda var ve ayrıca bir yakınınıza vekaletname vermeniz işinize yarayabilir. Böylece bir evrak gerektiğinde git gel yapmanıza gerek kalmayabilir.
  • 3 Aydan eski olmaması gereken evrakları, evrak hazırlamaya başlar başlamaz almanın pek mantığı yok bence. Bir çok arkadaşımızın tekrar alıp vermesi gerekti.

Diğer içeriklerime ve paylaşımlarıma ulaşmak için sosyal medya hesaplarımı bu sitenin en tepesindeki simgelere tıklayarak takibe alabilirsiniz. 

Umarım yararlı olmuştur. Almanya’da görüşmek üzere, ilk kahveler her zaman benden  

Yazıyı Paylaşın: